A felépülők

Az igazi nagy családi ünnepek nálunk elképzelhetetlenek nővérem sütijei nélkül. Amikor először fogott neki az édességek készítésének, még általános iskolás volt, és már akkor érződött, hogy nemcsak ellesett pár finomságot a nagyitól és anyutól, hanem kifejezetten nagy tehetsége van ahhoz, hogy kísérletezzen a receptekkel, és a megfelelő ízélményt és textúrákat elérje. A nővéremről azt is érdemes tudni ehhez, hogy igazi kis művészlélek, de közben van egy nagyon gyakorlatias, pontos oldala is, szóval nem az a kifejezetten bohém típus. Így a sütésben a mai napig ki tudja élni magát: alkot, díszít, de közben pontosan tart be minden lépést és utasítást a tökéletes eredmény érdekében. Mi pedig nagyon hálásak vagyunk a sok fáradozásért és a finomságokért!

Sajnos nem mindenki tud már ott lenni ezeken az ünnepeken, aki fontos nekünk. A nagybátyámnak néhány éve nagy szüksége lett volna addiktológus segítségére, de túl későn jutott már el oda… Bárcsak tudtunk volna már akkor a felepulok.hu programjáról, amiről nemrégiben olvastam… A speciális, bentlakásos, 28 napos program az amerikai Minnesota-modellre épül, ami komplex problémaként kezeli az alkoholbetegséget, nagyban épít a csoport erejére (a függőkből álló csoportra gondol ezalatt), valamint a közvetlen környezetét is számításba veszi a függőnek. Azt vallják ennek az iránynak a képviselői, legyen szó addiktológusról vagy addiktológiai konzultánsról, hogy az alkoholbeteget szigorú rendszerben, de nagy megértéssel kell kísérni a program során, ahol felfedezheti kapcsolódásai mélységét, és egy nyugodt, kellemes környezetben építheti újra magát.

Az addiktológusok igazán elkötelezettek a program iránt, a Felépülők csapatának magját pedig egy olyan család alkotja, akik maguk is átmentek a függés okozta legnagyobb nehézségeken, függőként vagy hozzátartozóként. A név onnan jön, hogy felépülőnek hívják magukat, hiszen úgy tartják, az alkoholbetegségből nem lehet teljesen felépülni, „csak” az absztinenciát lehet elérni és tartani. A program sajtóvisszhangot is kapott, megannyi helyen szerepelt a csapat, ahol a függés veszélyeire és romboló hatásaira is felhívták a figyelmet. Biztos vagyok benne, hogy sajnos megannyi család érintett ebben a problémában, és remélem, hogy nekik segítség lehet, ha én is beszélek itt erről a blogon, hiszen tudom, milyen érzés egy függő közelében lenni. Persze nem lehet attól eltekinteni, hogy a függőnek is akarnia kell a változtatást, de jó hír, hogy a Felépülőket hozzátartozóként is felkereshetjük konzultáció céljából. Bízom benne, hogy a megfelelő személyekhez el fog jutni ez a kis bejegyzés, és ha csak ennyivel is, de tudok segíteni.