A cukkini magas ásványi-anyag tartalmú növény, amiben található még C-vitamin és B9-vitamin is. Néhány fogást nyersen is készíthetünk belőle, de gyakoribb, hogy sülve vagy főve tálaljuk. Természetesen veszít vitamin és ásványi-anyag tartalmából a hőkezelés során, összességében mégis elmondható a cukkiniról, hogy egy nagyon egészséges zöldségféléről beszélünk. Az egészséges tulajdonsága mellett, rendkívül sokoldalúan felhasználható a cukkini. Például igencsak ízletes cukkini fasírt készíthető, amely ízvilágában szinte vetekedik a hagyományos darálthúsból készült fasírttal. A finom cukkini fasírt hozzávalói a következők: cukkini, fokhagyma, sajt, zabpehely, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, kapor, oregánó, só, zsemlemorzsa és zsír, vagy olaj a sütéshez. Ezekből az összetevőkből természetesen annyi szükséges, ahány adag cukkini fasírtot szeretnénk sütni. Az elkészítése során a cukkinit nagyobb lyukú reszelővel reszeljük le, sózzuk le, és hagyjuk állni egy fél órát.
A sajtót és a foghagymát szintén lereszeljük és a kiszorított cukkinihoz adjuk, az összes többi hozzávalóval. Miután összeállt a massza, és úgy tartjuk, hogy elég laza szerkezetű, akkor adjunk hozzá még lisztet vagy zabpelyhet. A cukkini fasírt formája diónyi nagyságú, ellenben ez is házasszony függő, mivel sokan a nagyobb, kiadósabb fasírtokat kedvelik. Tehát a fasírt golyókat végső mozzanatként forgassuk bele zsemlemorzsába és bő olajban, vagy zsírban süssük át. Tálalása történhet főzelék mellett, hasábburgonyával, de hidegen is ehető, akár reggelire.