Konvektor tisztítás

Mint minden más készülék esetében, a konvektor tisztítása is rendkívül fontos tevékenység, amelyet időszakosan el kell végeznünk. Nagyon sokan nem végzik el ezeket a tisztításokat, ezért több probléma is felmerülhet a konvektor használata közben.

Az első, és véleményem szerint legrosszabb dolog az, ha tisztítás elhanyagolása miatt kellemetlen szag kezd el keringeni, és terjengeni a lakásban. Senki sem szeretné azt, hogy a lakásában büdös, és kellemetlen szagok keveredjenek. Fontos megemlíteni, hogy ebben az esetben a szellőztetés csupán pillanatnyi megoldás, hosszútávon nem alkalmazható. Egy megbízható gázszerelő szakember sok éves, akár évtizedes tapasztalata nagyon sokat segít a költségek optimalizálásában.

Mindenképp hívjunk fel egy szakembert, és kérjünk segítséget. Mindezt idejében végezzük el, és ne várjunk vele napokig. Hívjunk szakembert, végeztessük el vele a tisztítást és a karbantartást. A mester elsősorban a készülék belső tisztítását végzi. A külső burkolatokat érdemes portalanítani és lemosni, mielőtt szakemberhez fordulunk, így elkerülhetjük, hogy a külső részek tisztításakor újraszennyezzük a tiszta égésteret. Mielőtt a szakember elkezdi a próbaüzemet, meg kell győződnie arról, hogy a füstelvezető csövek megfelelően működnek-e, mivel a konvektoroknál előfordulhat, hogy a kéménybe vezető cső kicsúszik a helyéről, vagy nem illeszkedik tökéletesen. A próbaüzem alatt ugyanis idejében kiderülnek a problémák, így nem kell attól tartanunk, hogy egy hideg téli napon maradunk fűtés nélkül. Mint minden fűtéssel kapcsolatos készülék esetében ajánlott tavasszal, és nyáron elvégezni a vizsgálatot, hiszen télen ez nem a legokosabb döntés. Persze kivitelezhető, de akkor számolnunk kell azzal, hogy lehet napokig fűtés nélkül kell tennünk vennünk a háztartásban. Rendszeres karbantartással a gázkonvektor működési ideje nő. Rengeteg pénzt lehet megspórolni karbantartással, mivel kevesebbet kell költeni cserére. A gázszerelő kijavítja a legkisebb rendellenességeket is és javaslatot ad a gázkonvektor zökkenőmentes működési idejének növelésére. Ajánlott szezononként minimum egyszer megvizsgáltatni egy precíz gázszerelővel a gázkészülékeket.

Fontos tudni azt, hogy a tisztítást követő napon kapcsoljuk csak be a szerkezetet. Mindent kérdezzünk meg a szakembertől, és úgy kezeljük a készüléket, ahogy ő tanácsolja. Ne piszkáljuk, és ne nyúljunk hozza, egész egyszerűen mivel nem értünk hozzá, és akár veszélyes is lehet. Akármi szokatlant észlelünk, csupán értesítsük a szakembert, és ne kezdjünk semmihez az ő beleegyezése nélkül.