Milyen trágyaszórót vegyek?

Talajtól, növénytől függően a szerves trágya és műtrágyaszóró egyaránt jó lehet. Milyen trágyaszórót válasszunk?

A rendszerváltás a hazai állattenyésztésben is hatalmas változásokat hozott, hiszen lényegesen lecsökkent a volumen, komoly átalakuláson ment át ez a szakma is. Az állattartáshoz pedig szervesen kapcsolódik a takarmánytermelés, így aztán töredékére zsugorodott a földekre kijuttatott szerves trágya mennyisége.

 

A takarmányszóró technológiák közül szinte eltűntek a kétfázisú megoldások, maradtak és fejlődtek a szállítást és a kiszórást egy géppel megvalósító technológiák. Hatalmas a választék, nem könnyű a döntés, de a BV 60 BICCHI szerves trágyaszóró is jó választás lehet.

Szerves trágya és műtrágyaszóró berendezések

A termést alapvetően meghatározza a talaj minősége, termőképessége, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő trágyázás, a szükséges anyagok kellő utánpótlása.

A szántóföldek tápanyag utánpótlása el sem képzelhető az erre kifejlesztett speciális gépek nélkül. Nagy a választék, vásárolhatunk olyan gépet is, amelyek folyékony vagy szilárd anyagot juttat a szántóföldekre optimális mennyiségben anélkül, hogy a növények károsodnának.

A trágyák összetételük és állaguk alapján is eltérőek lehetnek, szóba jöhet növénykultúránként, talajonként eltérő zöldtrágya, szerves trágya (szilárd vagy híg), műtrágya (szintén lehet szilárd vagy folyékony) használata. Ennek megfelelően változnak a trágyaszórók is.

Melyik trágyaszórót válasszuk?

 

A leggyakrabban használatos tápanyag utánpótló és öntözőgépek a következők: műtrágyaszóró, szervestrágya-szóró, hígtrágya illetve egyéb tápanyag kijuttató gépek, öntözőberendezés, öntöződob, öntöző szivattyú, locsoló tömlő, locsolócső, szórófej, stb. Hatalmas a feladat, de sokrétűek az ellátásukhoz kifejlesztett gépek is.

Az ideális trágyaszóró kiválasztásánál az elsődleges szempont, hogy pontosan legyünk tisztában azzal, hogy évente mekkora területre összesen, átlagosan mennyi trágyát kívánunk kijuttatni, illetve a trágyát mekkora távolságról kell a szórógépekkel kiszállítani, valamint milyen rakodó- és erőgép-kapacitás áll rendelkezésre.

Széles a kínálat a futóművek tekintetében és a szórógépeknél is, illetve a terítőadapterrel szerelt lehordozószerkezetes kocsik is többféle futóművekkel rendelhetőek. Érdemes olyan tengelykonstrukciót és kerékméretet választani, amellyel a lehető legkisebb mértékűre csökkenthető a talaj káros terhelése. Mivel sokszor eltérő érési időszakú, és emiatt változó térfogat/tömeg arányú trágyafajtákat kell kijuttatni, érdemes olyan szórógépet választani, amelynek raktérkapacitása kiegészítő magasítókkal változtatható, vagy osztott, variálható oldalfalakkal rendelkezik.

A konstrukció kiválasztása és a felszereltség összeállítása előtt tekintsük át, hogy milyen mértékű lesz a szórógép éves kihasználása. Amennyiben viszonylag rövid időszakban lenne maximálisan kihasználva a trágyaszóró, és az év nagy részében munka nélkül vesztegelne, akkor érdemesebb egy univerzális eszközt választani, használni.

A fentiekből is látszik, hogy a tápanyag utánpótlása mennyire bonyolult és összetett feladat, nagy szakértelmet és sokrétű gépparkot igényel. Egyedi igényekre speciális berendezések kellenek, keresse meg szakembereinket kérdéseivel, kérje a segítségüket a legjobb megoldás kiválasztásához.